Breath-Earth Beth-El

“Breath-Earth Beth-El” is een nieuwe installatie die deel uitmaakt van het Breathearth project.

Het werk werd gepresenteerd tijdens de tentoonstelling 100% VROUW, georganiseerd door Stichting White Cube, die van 24 tot en met 27 oktober 2019 werd gehouden in de Grote of St Laurens Kerk te Alkmaar.

Deze versie van Breathearth wordt Breath-Earth Beth-El genoemd. Ze verwijst naar het oudtestamentische verhaal van de steen waarop de bijbelse patriarch Jacob zijn hoofd liet rusten toen een visioen van een ladder naar de hemel aan hem verscheen. Jacob zalfde de steen en noemde hem Beth-El, wat ‘Huis van God’ betekent.
In Breath-Earth Beth-El verschijnen de bloemen, bladeren en insecten op het oppervlak van een kloppende steen. Deze “levende steen” werd geprojecteerd onder het kerkorgel.

Breathearth is een interactieve installatie gemaakt met een Raspberry Pi, een kleine aardbol en een projector.
Bezoekers worden uitgenodigd om de kleine globe op te pakken en er voorzichtig op te blazen. Bij elke ademhaling verschijnen bloemen en bladeren op een oppervlak of een object totdat het bedekt is met kleuren en leven. Elke nieuwe sessie presenteert andere combinaties en het is een verrassing om te zien welke bloemen je ademhaling heeft gecreëerd. De natuurlijke vegetatie verdwijnt als je stopt met blazen: de aarde kan niet leven zonder onze adem!
Breathearth is een work in progress. Er zijn verschillende edities gemaakt. Er zijn versies voor schermen van verschillende grootte en voor grote buitenprojecties, met verschillende achtergronden, bladeren, bloemen en insecten. Klik hier om andere versies te bekijken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.