In het bewegende labyrint

IN HET BEWEGENDE LABYRINT / IM BEWEGTEN LABYRINTH
Videokunst en andere actions van Maria Korporal
Werken van 2008 tot 2020

Tentoonstelling 5-27 september 2020

LortzingART – Lortzingstraße 1 – 30177 Hannover, Duitsland
www.lortzingart.de

TV-uitzending van de tentoonstelling

 

De labyrintruimte in de tentoonstelling

 

De opening vond plaats in het kader van het Zinnober-weekend, dat elk jaar in het najaar begint met galeries, kunsthuizen en kunstenaarsgroepen. Geïnspireerd door het kunstenaarsfestival rond Kurt Schwitters in de jaren twintig van de vorige eeuw, viert Zinnober kunst in Hannover.

 

TENTOONGESTELDE WERKEN

KORPORAL LABYRINTH
De vier video’s in KORPORAL LABYRINTH vertellen een verhaal over een innerlijke reis in verschillende stadia. De tekening van een labyrint was het uitgangspunt voor het project, samen met een reeks beelden die voornamelijk van juli 2013 tot januari 2014 zijn opgenomen. In Korporal Labyrinth verkent de kunstenares verschillende manieren om door het labyrint te lopen.
In 2018 heeft ze het werk aan het project weer hervat, met het tekenen van nieuwe labyrinten als “tekenperformance” samen met de projectie van de video’s.
Een van deze labyrinttekeningen vormt de basis voor de nieuwe interactieve video-installatie KORPORAL MAZE-A-MAZE of “Railway Flower Labyrinth”, 2020. Door op een handgemaakte sjamantrommel met een labyrinttekening te slaan, kunnen toeschouwers hun weg vinden in hetzelfde labyrint op het videoscherm. Wanneer ze het middelpunt bereiken, ontvouwt zich een verrassende gebeurtenis: een railway flower bloeit vanuit het hart van het labyrint. Spoorwegbloemen zijn de objecten die de kunstenares vindt op haar wandelingen langs de spoorwegen. Je krijgt bijna de indruk dat ze spontaan uit het spoor zijn gegroeid, maar dan realiseer je je dat al deze dingen zijn achtergelaten door mensen die hetzelfde pad hebben bewandeld. Zie ook het fotowerk Railway Flowers, momenteel te zien in de Berlijnse galerie GG3.


KORPORAL LABYRINTH:
4 video’s in loop

Nieuwe interactieve installatie KORPORAL MAZE-A-MAZE / Railway Flower Labyrinth

 

KORPORAL ZOO
“Korporal Zoo” is een serie videowerken van Maria Korporal, waarin de dieren- en mensenwereld wordt geobserveerd vanuit verschillende invalshoeken: cultureel, sociaal, ecologisch. Het project is een work in progress dat in 2010 is gestart. De video’s in “Korporal Zoo” zijn ontwikkeld met een grote verscheidenheid aan technieken en elk werk is een geanimeerde mix van foto- en filmbeelden, evenals tekeningen en collages.
Het project bestaat uit 9 video’s en een video-installatie “Reynard the Fox”, met 12 driehoekige doeken (digitale print met manuele interventie) en een videoprojectie die met alle elementen speelt.


Reynard the Fox, video-installatie


Korporal Zoo

 

EEN KAT HEEFT 7/9 LEVENS
“A Cat Has 7/9 Lives” bevat een serie objecten en een video in animatie en gemengde techniek.
Oude en nieuwe foto’s, gescande materialen zoals touw, gravures in plexiglas, film, bladeren, werden verwerkt in een serie kistjes. Vervolgens is hieruit een video vervaardigd, waarin de beelden zijn bewerkt en verrijkt met diverse digitale animatietechnieken.
De zeven levens van de kat volgen elkaar op in een tijdslijn, en elk leven wordt aangekondigd met klokken of trommels. Het zevende leven is het langste deel van de film en is het geheim van de zoektocht naar de kluizenaar, dat wil zeggen: de spirituele zoektocht. De kluizenaar wordt niet gevonden: het sublieme blijft onbereikbaar.


A Cat Has Seven Lives, video

A Cat Has Nine Lives, objecten