Group Global 3000

Light on your Feet

Group Global 3000 nodigt uit voor de tentoonstelling Light on your Feet

We vieren 10 jaar kunst en duurzaamheid!
Tentoonstelling met programma van 6 oktober tot 24 november 2023, di. en vr. 17-20 uur.

Werken met een kleine ecologische voetafdruk van 25 internationale kunstenaars met objecten, collages, performances, installaties, schilderijen, video’s en tekeningen zijn te zien van:
Tom Albrecht, Thomas Behling, Kuesti Fraun, Christiane Gaebert, Yossi Galanti, Andrea Golla, Mariel Gottwick, Stephan Groß, Ulli Grötz, Beret Hamann (RetHa), Claudia Michaela Kochsmeier, Maria Korporal, Frédérique Lanquetin, Christoph Medicus, Rachael Mellors / Pete Hudson, Annegret Müller, Inês Miguel Oliveira, Monika Ortmann, Oliver Otto Rednitz (LITEKULTUR), Rosa Schmidt, Anne Sommer-Meyer, Anna Staffel, Gudrun Staiger / Rudi Beutinger (verstoffwechselt), Christina Stark, Lioba von den Driesch

In deze tentoonstelling presenteert Maria Korporal haar kunstenaarsboek/flipbook Small Steps

Programma:

• Vernissage Fr. 6.10., 19 h
Greeting Tom Albrecht as founder and curator
“10 years of the art of sustainability” Dr. Peter Funken
Introduction to the exhibition Dr. Klaus Bock

• Artists’ Talk Fr. 20.10., 19 h
Artists of the exhibition talk with guests about their works. Moderation Dr. Klaus Bock

• Lecture with workshop for guests and artists Fr. 3.11., 19 h
“What is sustainable art?”, Tom Albrecht

• Finissage Fr. 24.11., 19 h
Performance “BEST OF SPREE / PARS PRO TOTO (1:1000)” Rosa Schmidt

• Openingstijden: Dinsdag en vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur en op afspraak.
• GG3, Leuschnerdamm 19, 10999 Berlijn Kreuzberg

Meer informatie op de website van GG3: https://gg3.eu/en/lightonyourfeet/

 

Het Goede Leven

Group Global 3000 nodigt uit voor de tentoonstelling Das Gute Leben, Utopieën voor Oog, Oor, Neus, Geest.
• 5.5.-16.6.2023, Leuschnerdamm 19, 10999 Berlijn Kreuzberg
• Deelnemende kunstenaressen en kunstenaars: Tom Albrecht, Thomas Behling, Lioba von den Driesch, Mariel Gottwick, Stephan Gross, Maria Korporal.
• Inleiding: Şehnaz Layıkel Prange.

Programma:
• Vernissage: 05.05.2023 Vrijdag / 19.00: Inleiding op de tentoonstelling en artistieke posities door Şehnaz Layıkel Prange.
• Artist talk: 12.05.2023 Vrijdag / 19.00 uur: De kunstenaars praten met gasten over hun werk. Moderatie: Şehnaz Layıkel Prange
• Workshop: 23.05.2023 Dinsdag / 19.00 uur voor kunstenaars en tentoonstellingsmakers: “Duurzaamheid als thema voor werken en tentoonstellingen”, gemodereerd door: Tom Albrecht
• Lezing met discussie: 26.05.2023 vrijdag / 19.00 uur: “Climate futures 2050” met Robin Bergauf en Burkhard Wetekam. De auteurs stellen de utopische aspecten van klimaattoekomst ter discussie. Moderatie: Klaus Farin en Stephan Groß
• Lezing met discussie: 02.06.2023 Vrijdag / 19.00: Wetenschappers voor de toekomst, Prof. Dr. med. Dr. phil. Michael Rapp, Universiteit van Potsdam: “Het goede leven voor u en de planeet”.
• Finissage: 16.06.2023 Vrijdag / 19.00 uur met muziekoptreden van Kopi Kaputa: “Last but not least”.
• Openingstijden: Dinsdag en vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur en op afspraak.
• GG3, Leuschnerdamm 19, 10999 Berlijn Kreuzberg

• Download de uitnodigingskaart in PDF

In deze tentoonstelling toont Maria Korporal haar nieuwe video The Wishing Table.

Tekst van Şehnaz Layıkel Prange over de tentoostelling:

Wat betekent “Het Goede Leven” in onze huidige wereld? De titel zelf zegt al dat we op zoek zijn naar iets anders. Dan volgen de vragen: Is “Het Goede Leven” een denkbeeldige utopie of is het een realistische mogelijkheid? Is de beschouwing van dit concept alleen voldoende? Hoe verhouden de ideeën van een “Goed Leven” zich tot hun pogingen tot uitvoering? Is “Het Goede Leven” werkelijk één “Goed Leven” of moeten we spreken van een goed leven in het meervoud?

Misschien zijn dit de vragen die resoneren met onze grote behoefte, in deze tijd van turbulentie en existentiële angsten, op meerdere niveaus.

“Het Goede Leven”: Utopieën voor Oog, Oor, Neus, Geest is een groepstentoonstelling gebaseerd op zes artistieke posities: Tom Albrecht, Thomas Behling, Lioba von den Driesch, Mariel Gottwick, Stephan Gross, Maria Korporal. In deze tentoonstelling interpreteert elke kunstenaar het begrip “goed leven” vanuit een ander perspectief.

Verwijzend naar verschillende inhouden van een “goed leven”, die variëren van emoties tot ecologie, stellen de kunstenaars tegelijkertijd individuele en collectieve oplossingen voor en bevragen deze. Met andere woorden, zij stellen bestaande trends en bestaande methoden ter discussie en stellen tegelijkertijd nieuwe manieren voor om problemen in de wereld van vandaag waar te nemen en aan te pakken.

Door zijn multimediale karakter spreekt de tentoonstelling alle zintuigen aan. Men ontmoet speelse interventies en oplossingsgerichte voorstellen van de kunstenaars in verschillende vormen, zoals object, beeld, audio, installatie en video.

Group Global 3000 nodigt uit voor de tentoonstelling “The Good Life”, utopieën voor oog, oor, neus en geest.

In het kader van de tentoonstelling vinden verschillende evenementen plaats waarbij deskundigen en de kunstenaars samen met de gasten het onderwerp vanuit verschillende perspectieven zullen bespreken.

(Şehnaz Layıkel Prange)

KrisenFEST

Gezamenlijke tentoonstelling van Group Global 3000 met WerkStadt Berlin rond het thema KrisenFEST:
Mensen voelen steeds meer de klimaatcrisis, oorlog, stijgende energieprijzen. Toch is het belangrijk om Kerstmis te vieren. Hoe kunnen we dit doen, wat kunnen we veranderen?

Werken van de GG3 kunstenaars en kunstenaressen Tom Albrecht, Mariel Gottwick, Stephan Groß, Maria Korporal
te gast bij WerkStadt Berlin, Emser Straße 124, 12051 Berlin-Neukölln

Tentoonstelling 3 – 17 december 2022
– Opening: zaterdag 3-12, ore 16-17: Welkomswoord van Jason Benedict. Inleiding op de tentoonstelling door Jule Böttner, WerkStadt e.V. Performance “Arsch hochkriegen”, Tom Albrecht met Stephan Groß
– Video-avond met artists’ talk zaterdag 10-12, ore 19-22: Video’s van de kunstenaars  en kunstenaressen in de tentoonstelling en uitgenodigde gasten: Tom Albrecht, Marina Camargo, Lioba von den Driesch, Matthias Fritsch, Mariel Gottwick, Stephan Groß, Nanna Gro Henningsen, Maria Korporal, Juliane Kowalke, Super Vague (Keeley Haftner and Dr. David Saunders). Na de screening is er een artists’ talk met de aanwezige kunstenaressen en kunstenaars.
– Finissage met workshop en party zaterdag 17-12, 18-21 uur:
Workshop: Save Christmas? How do we deal with celebration and crisis, tradition and reality today? We gather our projects and activities: Tree, Celebration, Electricity, Heating, Ventilation, Giving, Packing, Money. Moderation: Tom Albrecht
Party met jam session van HÖRNWAMA
– Andere openingstijden: donderdag 8-12/15-12 en vrijdag 9-12/16-12 van 16 tot 19 uur.

Maria Korporal is aanwezig op 3, 8, 10 en 17-12.

• Download de uitnodigingskaart in PDF

In deze tentoonstelling laat Maria Korporal haar nieuwe video Dreaming of a White Christmas zien.

 

VIJF VOOR 12

Tentoonstelling in Galerie mp43 – projektraum für das periphere
Stollbergerstr. 73, 12627 Berlijn

6-27 november 2022

Opening: zondag 6-11-2022, 15-18 uur

Artist Talk: donderdag 17 november, 16-17 uur

Sinds 2013 toont het kunstenaarsinitiatief Group Global 3000 tentoonstellingen die handelen over prangende kwesties van ecologische duurzaamheid. Onder de titel “5vor12” is de groep nu te gast in de projectruimte van mp43. Met behulp van verschillende artistieke media zoekt het een uitdrukking voor de urgentie om te reageren op de fundamentele omwentelingen die het leven op onze planeet al lange tijd merkbaar schaden, maar binnenkort volledig dreigen te escaleren. Vijf posities weerspiegelen de angst, maar ook de mogelijkheden van wat voelt als vijf minuten over om te handelen.

In een enquête roept Tom Albrecht de bezoekers op om hun gedrag ten aanzien van de crisis in te passen in een schema dat het verlangen en de realiteit van het handelen moet modelleren. Daartoe vestigt het object “Transformatie” de aandacht op de noodzaak van de energieomslag en vormt het tegelijkertijd een eerbetoon aan de technische inventiviteit van de mens.

De installatie “… and if they burn, I can’t help it.” van Mariel Gottwick toont insecten in een lichtobject en op foto’s. In een juxtapositie van een afstandelijk en een close-up perspectief, worden onze complexe medeschepselen gerehabiliteerd van hun status als verdwijnende punten van ongenoegen projecties. Ze verdienen respect, niet alleen omdat ze het leven op aarde helpen redden, maar ook omdat ze er een fascinerend onderdeel van zijn.

De zorgplicht voor alle levende wezens houdt ook Stephan Groß bezig. Zijn experimentele film “BIS NICHTS MEHR ÜBRIG IST” toont een systematische ineenstorting van woorden en geluiden tot er letterlijk niets meer overblijft. Vijf woorden en vijf geluiden onderworpen aan een alarmerende opeenvolgende kaalslag als parafrase van overexploitatie, uitbuiting, uitsterven en verdwijnen.

Het groot formaat werk “The Full Catastrophe” van Alexa Helbig, uitgevoerd in gemengde techniek, toont een expressieve abstracte scène rond een dood dier. De uitdrukking met de titel, oorspronkelijk een filmcitaat, werd gemeengoed en dient vandaag ook als vehikel voor het idee van onbarmhartige contemplatie en aanvaarding van zelfs de ergste crises als een copingstrategie.

De interactieve, multimediale installatie “Emergency Call Center” van Maria Korporal, die bestaat uit verschillende video’s in verschillende formaten, gaat over extreme klimatologische gebeurtenissen. Een centraal element van het werk is een telefoon die kan worden beluisterd en beantwoord, zodat mensen op de noodoproep van de aarde reageren.

Wat de werken gemeen hebben is de vraag: Kan het zijn dat we de race tegen de klok alleen kunnen winnen als we stilstaan en meer ruimte geven aan reflectie?

(Teskst van Stephan Groß)

• Download de uitnodigingskaart in PDF

Openingstijden: elke dinsdag, donderdag, zondag 15-18 uur
Artists’ talk: 17-11-2022 van 16 tot 17 uur.
Maria Korporal is aanwezig op 6, 17, 20 e 27-11.

In deze tentoonstelling presenteert Maria Korporal haar video Emergency Call en haar interactieve multimediale installatie Emergency Call Center.

Beuys for Future op radioeins

Interview (in het Duits) met Maria Korporal en Petra Lehnardt-Olm, 1 mei 2021 op radioeins, als onderdeel van het programma “Fettecke – Der Radioday zu 100 Jahren Beuys”:
Link naar het interview
 

 

Het thema is de tentoonstelling Beuys for Future in Group Global 3000 en hun persoonlijke benadering van Beuys.

Corona and Climate Crisis

• 16 oktober – 11 december 2020: groepstentoonstelling Corona and Climate Crisis, GG3 / Group Global 3000, Berlijn.

Maria Korporal neemt deel met haar video-installatie Corona Tree Travelling.

 

Het werk maakt deel uit van de multidisciplinaire installatie Tree Travelling

 

Since we limit the number of guests to a maximum of seven at a time for half an hour or an hour each, we ask you to register at https://nuudel.digitalcourage.de/WAWhCRvq4unmjDsT
It is possible to stay in the front garden.

Info en programma van de tentoonstelling:

Fossil Addiction

Tentoonstelling, dialogen, performances, workshop
10 januari – 6 maart 2020
Group Global 3000, Leuschnerdamm 19, Berlijn (Kreuzberg)

Maria Korporal neemt deel met haar nieuwe video Good Trip, Bad Trip.

“Good Trip, Bad Trip” – beeld uit de video © Maria Korporal

About the exhibition:

The exploitation of fossil fuels has allowed us the dream of flying, the freedom of the open road, a consume-craze, a plastic wonderland, and a comfortable warm apartment. Our use of petroleum, heating oil, natural gas can also be seen as a drug problem.
We use this state-sanctioned fossil drug with all its side effects of CO2 and environmental destruction. Coming clean from this drug causes withdrawal symptoms and all the irrationalities that go along with them. One need only look at the reader’s comments about ideas for a speed limit of 30km/h in the city or 130km/h on the highway. A recognition of the disease is lacking – rational reasoning gives way to addiction-led blindness.

How do artists see our fossil addiction and its therapy? How do we recognize the addiction? Where does it show itself? How could withdrawal therapy for citizens and the state look? We would like to explore answers to these questions.

Participating artists: Tom Albrecht, Jörn Birkholz, Stephan Groß, Marina Camargo, Björn Fischer/Elisabeth-Marie Leistikow/Richard Millig/Maren Schwier, Sabine Janz, Maria Korporal, Merav Leibkuechler, Steph Marx, Christoph Medicus, Jasmin Odendahl, Katja Struif

Events:

Vernissage Friday, January 10, 2020, 7 p.m. Performance “Mud Fight” by Sabine Janz.

Artists’ Talk Friday, January 24, 2020, 7 p.m. Artists of the exhibition present their works to the guests.

Second Workshop Friday, February 7, 2020, 7 p.m. How can artists reduce their ecological footprint? The topic is their everyday practice, the choice of their materials, their travel and transport. Moderation by Tom Albrecht (in German).

Workshop Talk Friday, January 31, 2020, 7 p.m. with the addiction specialists
Prof. Dr. med. Tom Bschor, chief physician of the Schlossparkklinik and
Prof. Dr. Hermann E. Ott, ClientEarth – Lawyers of the Earth, former climate researcher at the Wuppertal Institute:
“How do we recognize the addiction to fossil fuels among citizens and the state?
Is there a recognition of the disease?
What could withdrawal therapy look like for citizens and the state?”
The two experts discuss answers and solutions in a public discussion. Moderated by Tom Albrecht

Finissage Friday, March 6, 2020, 7 p.m. Performance: “Paradise now: The last one turns off the light” with Björn Fischer / Elisabeth-Marie Leistikow / Richard Millig / Maren Schwier.
60 min., Stage, chairs are available.

Location:

Group Global 3000 g.e.V., GG3 Leuschnerdamm 19 D 10999 Berlin (Kreuzberg) www.gg3.eu
Public transport: Tube: U8 Moritzplatz, U1 Kottbussertor, Bus: M29 Oranienplatz, 147 Michaelkirchplatz
Google Maps